co komu do tego

Temat: Nadczynność czy niedoczynność? - pomóżcie!!!
tak wlasciwie to teraz - dla pewnosci - powinienas dostac skierowanie na badanie poziomu hormonow tarczycy tj. ft3, ft4 / poza tym na dobra sprawe po objawach, jakie odczuwasz powinno wynikac czy raczej masz problem z niedoczynnoscia czy nadczynnoscia / I na usg tarczycy, bo u mnie było tak, że badania hormonalne były w normie, a tarczyca powiększona, usg wykazało dużo guzków koloidowych jako pozostałość po okresie dojrzewania, groźne nie są, ale trzeba co pół roku usg robić, żeby sprawdzić czy nie zmieniają swojego łagodnego charakteru.
Źródło: topranking.pl/1849/nadczynnosc,czy,niedoczynnosc,pomozcie.php



Temat: Niskie ciśnienie
... zażywasz jakieś inne leki poza tym z kofeiną, zaleconym przez lekarza ? Coffecorn i Jod . Jod ze względu na guzki na tarczycy. Guzki jak sie okazało nie są groźne (...
Źródło: topranking.pl/1849/niskie,cisnienie.php


Temat: Wynik badania tarczycy
Proszę o przełozenie na jezyk zrozumialy dla laika wynikow badan tarczycy. Wprawdzie jutro moja mama idzie z tym do lekarza ale tak bardzo sie denerwuje, że chcialabym wiedziec cos na ten temat. hTSH_II  1.811uIU/mL  UNDILUTED 0,490-4,670 Lekarz podczas USG stwierdził również 4 milimetrowy czarny pojedynczy guzek, czy jest to bardzo groźne i do czego może prowadzić? Proszę o jakieś informacje pozdrawiam  Bogusia...
Źródło: topranking.pl/1849/wynik,badania,tarczycy.php


Temat: powiekszona tarczyca
Witam, mam pytanko odnosnie tarczycy: czy lekko powiekoszona tarczyca i wystepujace w niej guzki sa grozne, jakie moga byc nastepstwa tej choroby/schorzenia, czy bedzie potrzebna operacja/zabieg, dodam, ze roczne leczenie tabletkami...
Źródło: topranking.pl/1849/powiekszona,tarczyca.php


Temat: USG piersi - gdzie w Wa-wie?
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Faktycznie w szpitalu na Starynkiewicza pracuje dr Borowiecka -Elwertowska. Skorzystam z okazji i się go podpytam. Niestety oprócz włókniaków w piersi mam guzki w tarczycy i mięsniaka ... razie nie jest to groźne, ale co będzie za 10 lat? pozdrawiam serdecznie Basia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,4331644,4331644,USG_piersi_gdzie_w_Wa_wie_.html


Temat: niedoczynnosc tarczycy a ciaza?
cześć, w grudniu 2004 miałam wycięty 1 płat tarczycy( był b.duży guzek) , w związku z tym mogła pojawić się niedoczynność- dlatego od razu dostałam lek ( letrox) który rekompensuje taki ... odstawiłam, ale badanie ft4 co miesiąc i obserwacja co się dzieje, groźnie jest tylko wtedy jesli zostana przekroczone tzw. normy i to trzeba obserwować. wszystko skończyło się dobrze, synek urodził się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,20449370,20449370,niedoczynnosc_tarczycy_a_ciaza_.html


Temat: Guz tarczycy
Oj, pamietam jak ja wariowałam gdy dowiedziałam się, że mam guza tarczycy, zimnego. Było to 18 miesięcy po porodzie. Działo się to 5 lat temu. Prz okazji wykryto u mnie zapalenie tarczycy Hashimoto - z tego powodu mam niedoczynność i codziennie rano muszę brać hormony, poza tym zyję zupełnie nrmalnie i zdrowo! nie martw się, nowotwory tarczycy zdarzają się niezwykle rzadko, a w tarczycy często robią się guzki, podobno co druga kobieta je ma, ale nie wszystkie o tym wiedzą. Ja też 2 razy robiłam biopsję - wygląda ten zabieg groźnie, ale mnie nic nie bolało. 4 lata temu zooberowano mi tarczycę, a raczej wycięto bo zrobił się drugi guzek, wyglądający podejrzanie. Napiszę jeszcze raz - dbaj o siebie, ciesz się maleństwem i powtórzę to co mówiła mi moja Pani doktor - na tarczycę się nie umiera, w najgorszym razie wycina i można żyć całkiem nieźle! Dużo zdrówka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,16536248,16536248,Guz_tarczycy.html


Temat: Guzek na tarczycy, czy to rak?
Mooniaa74 pisze,że jej powiedziano,ze w Polsce nie ma nowotworów tarczycy. Jest i to bardzo duzo, nawet wśród dzieci 6,7 letnich. Każdy lekarz internista,endokrynolog potrafi ocenić po USG tarczycy i scyntygrafii, czy tarczyca wymaga operacji. Ja miałam po scyntygrafii guzki ciepłe /te mniej groźne/, a endokrynolog powiedział mi, ze wśród tych ciepłych guzków też trafiają się nowotwory. Jestem tego ewidentnym przykładem. Zreszta po ... operacją otrzymałam do picia fioletowy płyn, aby zmniejszyć ukrwienie tarczycy,bo podobno tarczyca jest najbardziej ukrwionym narządem. W czasie operacji straciłam wtedy mniej krwi. Nie wiem, czy to stosują inne szpitale.Ten fioletowy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,26055602,26055602,Guzek_na_tarczycy_czy_to_rak_.html


Temat: BIOPSJA CIENKOIGŁOWA GUZKÓW TARCZYCY
BIOPSJA CIENKOIGŁOWA GUZKÓW TARCZYCY We wrześniu ubiegłego roku miałam mały zabieg chirurgiczny- usuwanie tłuszczaka z okolic piersi. Wtedy to lekarze zaniepokoili się moją powiększoną wg nim tarczycą. Zrobili mi badania poziomu hromonów tarczycy TSH i wyszły w normie, poprzednie badania sprzed roku rówież były OK. Trochę mnie nastraszyli, więc jak tylko wydobrzałam po zabiegu pobiegłam na usg tarczycy. Okazało się, że mam kilka do kilkunastu guzków różnych wielkości w tym jeden duży ok. 1,9x2,9x0,8 Za tydzień idę na biopsję. Czy ktoś z was miał taki zabieg, jakie były wyniki, co później, jakie badania trzeba jeszcze zrobić aby upewnić się , że np. mimo tego, że ma się te guzki wszystko jest OK i nic groźnego sie nie robi??? A może najpierw sprawdzić , które guzki są "ciepł", a które "zimne" ??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,34825986,34825986,BIOPSJA_CIENKOIGLOWA_GUZKOW_TARCZYCY.html


Temat: robić przeciwciała antytarczycowe?
w morfologi nie widać bezpośrednio żadncyh problemow z tarczycą badanie tarczycy zaczyna sie od TSH i FT4 i Ft3, potem sie robi USG a potem ewentualnie biopsje guzków oraz p-rzeciwciala antytaraczycowe (TPO i TG) oczywiscie jezeli wykazane są jakies guzki na USG biopsja - brzmi groźnie a jest to proste badanie polejgajace na nakluciu guzka pod monitoringiem USG i trwa kilka sekund i nie wymaga zadnych przygotowań. Badanie ma na celu wykluczenie nowotworu i ewentualnie potwierdzenia zapalenia tarczycy na tle autiomunologicznym. generalnie nie nalezy sie go bac, bo bardo rzadko wychdzi z niej cos groźnego. heath2 - piszesz ze masz te objawy .. warto sprawdzic tarczyce - aczkolwiek niekoniecznie te objawy moga swiadczyc o problemach z tarczycą-choć jest duze prawdopodobieństwo... czy te objawy mialas...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,31750774,31750774,robic_przeciwciala_antytarczycowe_.html


Temat: chyba zaraz zwariuje, co mam zrobic?
czuję od kilku dni. Badałam krew, prolaktynę, hormony tarczycy - wszystko w normie, a guzki jak się pojawiały tak się pojawiają. Mój lekarz twierdzi, że z każdej torbieli trzeba pobrać płyn i zbadać go, bo nigdy nic nie wiadomo, a biopsja sama w sobie nie jest niczym groźnym. Nie wiem więc, co zrobię teraz, bo chyba nie wyobrażam sobie kłucia co 2...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49428,73027877,73027877,chyba_zaraz_zwariuje_co_mam_zrobic_.html


Temat: Holenderscy lekarze
Witam monikanna ja bym chetnie zkorzystala z twojej rady. W nastepnym tygodniu mam wizyte u lekarza specjalisty od tarczycy,musze sie troche przygotowac .Mialam USG lekarz domowy powiedzial ze nic groznego,mam odczuwalny i widoczny guz.Sama zarzadalam skierowanie.Powiec jakie badanie na poczatek,troche czytalam o tarczycy ,ale jestem zielona.Od roku cos mi dolega ale nie wiem co i pomyslalam ze to od tarczycy. Poza tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,46068,89405914,89405914,Holenderscy_lekarze.html


Temat: USG
... wiele przede mną. Kilka lat temu robiłam USG tarczycy- wykazało niewielkie zimne guzki, ponoć nie groźne i mam z nimi żyć. Tak zakończyłam leczenie tarczycy. ...I teraz chyba teraz powtórzę to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23908,30830712,30830712,USG.html


Temat: ocencie, prosze, moje wyniki
one chyba "spać" przez jakiś czas i pewnie wtedy nie są groźne (może tak właśnie jest u Ciebie). Pewne jest jedno, że już zawsze musisz regularnie kontrolować sprawę. pozdr.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,30933297,30933297,ocencie_prosze_moje_wyniki.html


Temat: Guzki operować czy obserwować? Proszę o radę.
ja będę miał powikłania lub leczenie, to zadaję sobie pytanie, czy NIE LEPIEJ zrobić z 5 biopsji i bez operacji wiedzieć to samo?! A przy okazji - czy guzek NIE ZŁOSLIWY TARCZYCY, dobrze obserwowany, moze okazać się groźny dla zdrowia w przyszłości, jesli go teraz nie wycinać? Czy on może zniknąć?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,47887272,47887272,Guzki_operowac_czy_obserwowac_Prosze_o_rade_.html


Temat: wszystkie wyniki OK, ale tarczyca do usunięcia..?
wszystkie wyniki OK, ale tarczyca do usunięcia..? witam, powiem szczerze, ze nie znam sie na tym, ale dlaczego mimo pozytwnych wszelkich wyników moja żonka musi mieć wycięta tarczycę, na której jest guz 2 cm który nie jest groźny ale naciska czasami na krtań - nie ma innych sposobów...? i mimo, że kawałek tarczycy zostanie, to będzie musiała brać jakies leki hormonalne przez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,51883243,51883243,wszystkie_wyniki_OK_ale_tarczyca_do_usuniecia_.html


Temat: przed wynikami biopsji... zwariuję chyba
Twoja pani dr endo jest niedouczona. Jak można tak straszyć ludzi. Gdyby miała choć odrobinę empatii nigdy nie powiedziałaby czegoś takiego. Poza tym chyba nie chodziła na wykłady o guzkach w tarczycy. Z reguły osoba, której tarczyca żle pracuje ma właśnie guzki. Ja od 5 lat mam ich kilka i nikt nie powiedział mi, że mam raka. Wyrzuć z pamięci słowa niedouczonej ... b. "mądrą lekarkę" na taką co to wie sporo o guzkach na tarczycy. Nie martw się, to naprawdę nic grożnego nie będzie. Dla uspokojenia wpisz sobie w wyszukiwarkę guzek i znajdziesz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52005586,52005586,przed_wynikami_biopsji_zwariuje_chyba.html


Temat: Guzek...tendencja wzrostu
Witaj, Biopsja polega na nakłuciu igłą guza i pobraniu do strzykawki odrobiny materiału. Badanie to nie jest bolesne i ma na celu określenie charakteru zmiany: Czy jest to guz złośliwy, czy ... Ci USG powiedział coś o echogeniczności tego guza??? Mam małe doświadczenie jeśli chodzi o nowotwory tarczycy, dlatego chcę Cię troszkę uspokoić. Nowotwory łagodne rosną wiele lat (10-15), a ich tendencja do wzrostu jest bardzo powolna. Zaś nowotwory łagodne, czyli te nie groźne charakteryzuje szybki wzrost( taki jak występuję w Twoim przypadku. Głowa do góry!!!!!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,53189562,53189562,Guzek_tendencja_wzrostu.html


Temat: jak długo czeka się na wynik histop.?
mam "co najmniej" 4 w lewym, i "co najmniej" 4 w prawym i jeden w cieśni. Na pewno będą miała wywaloną całą tarczycę. Usg robiłam w październiku, tydzień temu biopsję jednego, najbardziej podejrzanego i największego guza, jej wynik nie wykazał nic groźnego. Mam powtórzyć usg w styczniu, żeby sprawdzić, czy guz się nie powiększa. No i myślę, że tak luty-marzec pod nóż...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103758563,103758563,jak_dlugo_czeka_sie_na_wynik_histop_.html


Temat: biopsja w ciąży?
co to znaczy, ze u kolezanki wyszedl guz pecherzykowaty? bylo slowo "tumor". bo taka diagnoza jest rzadka, natomiast lekarze (glownie od usg) sa tak leczeni, ze to, co nie jest guzem, ... w tarczycy w kwestii "guzkow". moze wiec lepiej zrobic te biopsje i dowiedziec sie, ze nie ma nic groznego? swiety spokoj najwazniejszy, a ty siedzisz i byc moze niepotrzebnie sie martwisz. usg tarczycy rowniez mozna zrobic w ciazy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97571210,97571210,biopsja_w_ciazy_.html


Temat: Dwa guzki na tarczycy...
Nie sądze, żeby to było coś groźnego. Kiedyś miałam 8 (osiem!!) guzków na tarczycy, z tym, ż eone były aktywne - Twoje są spokojne, skoro wyniki poziomu hormonów masz w normie....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,71800194,71800194,Dwa_guzki_na_tarczycy_.html


Temat: Nalegać na operację?
Nalegać na operację? Rok temu wykryto u mnie guzki w tarczycy, doktor, która robiła USG, i lekarz endokrynolog niezależnie potwierdziły, że guzki nie wyglądają groźnie i nie ma nawet z czego ... mi siada. Nie ukrywam, że będzie mi lżej, jeśli nie będę żyła z czymś, co przypomina mi bombę zegarową. Guzki miała moja mama, moja babcia, obie z tym funkcjonowały, ale ja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,77552033,77552033,Nalegac_na_operacje_.html


Temat: POMOCY- WYNIK BADANIA
takich zmian to cos groznego co trzeba szybko wycinac. Takze nie przejmuj sie na zapas i mysl pozytywnie! Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,78835847,78835847,POMOCY_WYNIK_BADANIA.html


Temat: Moje wyniki- anty-TPO
"Usg wykazało; wniosek : obraz usg tarczycy wskazuje przewlekłe zapalenie ( obecnie w remisji). Wskazana kontrola usg za 12 m-cy. Miąższ obywdu płatów niejednorodny z drobnymi zwłóknieniami o prawidłowej echogeniczności z ... guzki" Lekarz wykonujący usg powiedział , że nic grożnego obecnie sie nie dzieję, kontrolować hormony trzeba i to kontrolne usg w przyszłości. Wiem, że macie duże doświadczenie w kwestii tarczycy. ....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,78840483,78840483,Moje_wyniki_anty_TPO.html


Temat: torbiel na lewym płacie tarczycy
torbiel na lewym płacie tarczycy witam wykryłam sobie guzka na szyi po lewej stronie,bardzo widoczny jest.skierowano mnie do endokrynologa,zrobił mi usg i wyszło ,że to torbiel wypełniona płynem i coś tam jeszcze , a prawy płat nieznacznie powiększony.czy to groźne???? skierowano mnie na biopsję,strasznie się denerwuję...czy ktoś miał podobne objawy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84625121,84625121,torbiel_na_lewym_placie_tarczycy.html


Temat: do jakiego lekarza
do jakiego lekarza Witam i proszę o poradę do jakiego lekarza powinnam się zwrócić, a raczej moja mama. Choruje od ponad 20 lat na tarczycę - początkowo miała nadczynność, potem był spokój, niedawno miała wycinany guzek, tarczyca bardzo mała, poziom przeciwciał bardzo wysoki, lekarz (chirurg, który wycinał guzek) bliski stwierdzenia choroby Hashimoto. Endokrynolog bardziej się skupia na guzku nadnerczy - po pobycie w szpitalu stwierdzono, że guzek nie jest groźny i ma sobie zostać tam gdzie jest. Uznała też, że leki hormonalne mama ma dobrze przez tego chirurga ustawione i kazała kontrolować tylko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87987960,87987960,do_jakiego_lekarza.html


Temat: Bolący guz tarczycy
Bolący guz tarczycy Przy hashimoto mam 2 guzy-jeden ponad 3cm i drugi 8 mm. Ten większy rok temu nie był groźny a mniejszy0 dopiero odkryłam . Biopsja za dwa tygodnie. I zdarzyło się coś, czego dotąd nie miałam- duży guz, którego wcześniej nie potrafiłam nawet wymacać- stał się namacalny i do tego bolesny- nie tylko przy dotyku, ale np. przy ruchach szyi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91216706,91216706,Bolacy_guz_tarczycy.html


Temat: Wysokie TPO a TSH w normie
Wysokie TPO a TSH w normie Witam. Już od roku szukam przyczyny wypadania włosów. Badałam sobie tarczycę . To moje wyniki FT3 2,32 (norma 1,45-3,48), FT4 1,09 (norma 0,71-1,85) TSH 1,134 (norma 0,490-4,670) Czyli wszystko w normie. Miałam też robione USG tarczycy . Mam dwa małe guzki ale lekarz powiedział że jest wszystko ok, że to nic groźnego. Są to guzki normoechogeniczne....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95518449,95518449,Wysokie_TPO_a_TSH_w_normie.html


Temat: Guzki w tarczycy - co na to brać ?????????????????
Witam, ja mam podobny problem, tzn mam jednego guza ale za to pokaznych rozmiarów. Lecze sie homeopatycznie i najpierw guz sie zmniejszyl ale teraz znowu rosnie. Hormony mam w porzadku, tarczyca nie powiekszona, co roku biopsja nic groznego nie wykazuje (gruczolak) Moze cos wiecej o bioenergoterapii i tych przypadkach?? i jak trafic na dobrego bioenergoterapeute bo tych co oszukuja chyba sporo:) pozdrawiam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15954,12448404,12448404,Guzki_w_tarczycy_co_na_to_brac_.html


Temat: Guzy na tarczycy
Mam 26 lat.W wieku 23 wykryto u mnie torbiel i guzka. Przez pół roku "tułałam się" po lekarzach i zasięgałam opinii co dalej. Czas straszny ze wzgledu na samopoczucie - zupełnie ... odnowił). Operację wspominam niezwykle miło (dawno się tak nie wyspałam jak w szpitalu:)). Po operacji (usunięto mi prawy płat tarczycy oraz przytarczyczki) nie wystąpiły żadne kąplikacje - mam całe struny głosowe, zabliźnienia nie wpłyneły na mój głos. Badanie histopatologiczne nie wykazało niczego groźnego. Od razu po operacji trafiłam w ręce endokrynologa - widywaliśmy się w pierwszym etapie po operacji co miesiąc, obecnie ... dyskomfortu z powodu braku tarczycy - muszę tylko pamiętać by rano zażyć euthyrox i odczekać pół godziny do śniadania. Nieleczona choroba tarczycy wpływa na wiele organów w naszym ciele - radzę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,80404437,80404437,Guzy_na_tarczycy.html


Temat: proszę o radę
proszę o radę 2 m-ce temu wykryto u mnie chorob hashimoto. wyniki badań były FT4-12, TSH16.8, TPO>1000. biopsja guzka w tarczycy nie wykazała nic groźnego. Endokrynolog zastsował leczenie. letroxs 50 rano...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,29304472,29304472,prosze_o_rade.html


Temat: operacja tarczycy
Witam, ja także 3 lata temu przeszłam operację tarczycy,( usunięto mi lewy płat i kawałek prawego płata tarczycy z powodu guzków) na szczęście aż takie grożne nie były , ale także...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,16561843,16561843,operacja_tarczycy.html


Temat: Pani Moniko - kiedy przestanę tyć???
kg, w maju, kiedy zaszłam w ciążę już 97,5 kg, miesiąc po porodzie - w marcu tego roku 92kg, a w tej chwili znowu 98kg. Sprawdzałam oczywiście tarczycę i o dziwo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,80854281,80854281,Pani_Moniko_kiedy_przestane_tyc_.html


Temat: Czy to RAK? :'( panika
na tarczycy to co drugi ma guzki.jak scyntygrafia jest ok to nie ma co pekac. co do guzkow-tak w ogole to tzreba zawsze sprawdzic.podobno te grozne nie bola.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,37443108,37443108,Czy_to_RAK_panika.html


Temat: historia mojej choroby
A wiec znowu nowe wieści: - tarczyca może poczekac , doktorka powiedziała że jeżeli biore Metypred na którego jestem skazana chyba do konca zycia to innych hormonów przepisywac mi nie bedzie , a mimo że " wole guzowate" jest i po biopsji nic groznego sie nie dzieje , to neurolog zwala wszystko na tarczyce że niby te objawy utrat przytomności tez moga wynikac z tarczycy- a endokrynolozka dementuje to i radzi by neurolog wziął sie odtro do roboty bo to nie tarczyca, / można spokojnie z tym wolem i guzkami żyć/ i nie ma sie o co martwić . - neurolog wiec musi sie bardziej starać i szukać przyczyne a nie zwalac na padaczke i tarczyce, - od 10 zaczynam zabiegi wiec zobaczymy czy ... ! to nie jelito / jego końcówka - odbytnic boli/ tylko GUZ w wielkości małej pomarańczy który znajduje sie własnie w pobliżu i co najgorsze to jest jedną stroną zrośniety z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,59411678,59411678,historia_mojej_choroby.html