co komu do tego

Temat: staramy sie o dzieciątko. Część XX
Dziękuję Agnieszko_82. Urodzinki były udane, może potem uda mi się jakies fotki wrzucić. Poza tym wczoraj się załamałam. Byłam o 15 u endokrynologa, bo zauważyłam nba szyi jakiś guzek. Okazało się, że on jest poza tarczycą i prawdopodobnie jest to powiększony węzeł chłonny. Ta wiadomość akurat mnie nie załamała. Załamała mnie wieść o guzku w ;lewym płacie tarczycy (prawego już nie mam, bo miałam na nim guzek i 8 lat temu mi go wycięli). WYĆ MI SIĘ CHCE!!! We wtorek lece na biopsję. Wyniki mają być w piątek. Trzymajcie kciuki bo czuję, że...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=67341



Temat: Egzamin jesień 2009
Witam. Ja miałem takie przypadki na praktycznym: 1) K l.40 Usunięta tarczyca z powodu wola guzkowego - drobne ognisko raka brodawkowatego postać pęcherzykowa. 2) K l.42 Stożek szyjki macicy - rak gruczołowy szyjki macicy. 3) M l.35 Węzeł chłonny wnęki płuca - w całości zajęty był przez makrofagi, bez prawidłowego utkania węzła - początkowo myślałem że to jakaś spichrzeniówka, ale dopiero jak ... Guz skóry okolicy piersi lewej - Merkel cell carcinoma. - pomocniczo dostałem barwienie na cytokeratyny, które jak wiadomo w tym raku dają bardzo charakterystyczny odczyn. 5) M l.73 Wycinki z żołądka ... drążenie prof. Domagały to nie zauważyłbym tych komórek. W następnej gastrobiopsji od tego pacjenta były już wyraźne nacieki raka sygnetowatokomórkowego. 6) M l.47 Guz jądra - Seminoma. 7) K l. 52 Pęcherzyk żółciowy - chodziło o to żeby powiedzieć, że to zmiana łagodna - Zatoki Rokitansky'ego-Aschoffa 8) K l. 56 Powiększony węzeł chłonny nadobojczykowy - cellulae carcinomatosae. 9) M l. 68 Płyn...
Źródło: mlodypatolog.org/forum/viewtopic.php?t=74


Temat: Rak płaskonabłonkowy płuca z przerzutami
dlatego jest obrzęk prawej kończyny dolnej, wyszło coś na tarczycy, w płucu guz osiągnął wymiary 5,5x4,5, jest tam płyn, węzły chłonne powiększone a jeden ma cechy rozpadu, żołądek wygląda także nieciekawie,...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=647


Temat: Proszę o wyjaśnienie badanie USG
Witam proszę o wyjaśnienie badania USG tarczycy oraz radę dla mamy co dalej działać. Mama ma 54 lata. "Tarczyca o dyskretnie niejednorodnej echogeniczności, nieco powiększona. Na granicy PP i cieśnia na poziomie trzonu, guzek hiperechogeniczny o wym. ok. 14x8x16mm z otoczką hipo poniżej i grzbietowo w okolicy bieguna dolnego PP guzek o nieznacznie obniżonej echogeniczności z otoczką hipo, ma wym.15x8x12mm. W PL od góry drobny hipoechogeniczny guzek o wym. 3mm poniżej, na granicy z cieśnią guzek litotorbielowaty o wym. 19x9x19mm. Brak ewidentnego ucisku tchawicy. Po stronie prawej widoczny z grupy środkowej węzeł chłonny ... Obok po stronie lewej węzeł chłonny o wymiarach ok. 10x4mm, z zachowaną zatoką. Niektóre węzły chłonne widoczne w ww. badaniu budzą podejrzenia meta." Pozdrawiam Tomek.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1198


Temat: przerzut do płuc prośba o interpretację wyniku
Witam, chciałabym poradzić się - gdyż sama nie znam się w ogóle na nowotworach. Chodzi o moją mamę. Mama miała raka raka pęcherzykowego tarczycy - było to ok. 3 lata temu. Była operowana trzy razy ze względu na odrastanie guza, później przeszła radioterapię. Po pół roku od radioterapii, niedawno, miała tomografie całego ciała. Zamieszczę tu wynik badania: "W śródpiersiu najwyższym powiekszone wezly chlonne do 16x12mm, mniejsze do 9mm. przy łuku aorty drobne węzły do 7mm. W placie środkowym pluca prawego guzek 14 mm, w jezyczku pluca lewego dwa drobne związane z opłucną 4-5mm. ... ma namiar na dobrego lekarza ktory moglby wiecej wskorac w takiej sytuacji. Dodam, że rak na tarczycy byl pecherzykowaty, teraz na plucu jest brodawkowaty. Bardzo prosze o pilna pomoc - tu...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=807


Temat: co czeka mnie po chemio i radioterapi
mięśnia skrzydłowego przyśrodkowego, m.żuchwowo-gnykowego i wyrostka zębodołowego żuchwy, bez destrukcji kostnej. Powiększone węzły chłonne po stronie prawej grupa IIA do 11,12mm, Va do 15mm. Po stronie lewej grupa IIA do 12mm. Krtań i tarczyca prawidłowe. Miażdzycowe zwapnienia w ścianach tt. szyjnych wewnętrznych bez istotnych hemodynamicznie zwężeń. Przewlekła dyskopatia C5/C6, C6/C7. [ Komentarz dodany przez: mamanel: 2010-06-22, 11:20 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1538


Temat: rak tarczycy - terapia podczas ciąży
to tylko moje domysły, bo w opisie ani słowa. Jedyna zmiana w prowadzeniu leczenia na dziś to taka, że podwyższono mi dawkę hormonów, żeby wyeliminować niebezpieczeństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy w ciąży. Ponieważ węzły chłonne były powiększone, zrobiono też biopsję dwóch węzłów po stronie guza - oba odczynowe, czyli wynik zadowalający Pablo, z tym uśmiechem to jednak u mnie różnie bywa, ale się...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1300


Temat: Guzy na węzłach chłonnych
Pół roku temu moja mama zauważyłą dwie gulki na szyji. Lekarz skierował ją na biopsję guzka tarczycy w związku z tym, że od lat leczy się na tę chorobę. Biopsja nic ... podbródkiem pojawił się kolejny guz. Ponadto stwierdzono liczne powiększone węzły nadobojczykowe i szyjne oraz drobne pod pachą. Miała pobrany węzeł z podbródka i czekamy na wynik. Niepokoi mnie jednak to, że tydzien po operacji na szyji wyskoczył kolejny guzek. Co to oznacza? Czy oznacza to bardzo szybki proces nowotworowy, czy też można mieć nadzieję, że będzie dobrze i jest nadzieja na skuteczne...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=904


Temat: Tarczyca
Witam serdecznie. Byłam niedawno na USG tarczycy oto opis: W prawym placie po stronie grzbietowej, owalny, hyperechogenny guzek z dyskretną, hypoechogenna otoczka o wymiarach 11x14x19. W dolnym biegunie tego plata guzek o mieszanej echogeniczności o srednicy 9 mm. Na jego arysie hypoechogenny guzek o srednicy 3,7mm. Prawy płat tarczycy :48x19x22 objetosc 10,7 ciesn o grubosci do 5,8 mm. poniżej katow zuchwy pojedyńcze, powiekszone wezyl chlonne o dlugosci do 13mm, pod miesniami mostkowo-obojczykowo-sutkowymi plaskie wezly chonne o dlugosci do 7 mm. Prosze o interpretacje tego wyniku . Dodam tylko ze jestem w ciązy w...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=265


Temat: usg tarczycy- proszę o interpretację
Prosze o interpretacje wyniku usg tarczycy: platy tarczycy powiekszone, lewy plat niejednorodny z pojedynczymi litymi guzkami, njwiekszy sr. 15 mm prawy plat o v.13 ml lewy plat o v. 12 ml ciesn grubosci 8 mm obietosc platow wynosi ok. 25 ml. tchawica nieprzemieszczona okolicznych patologicznie powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=384


Temat: Wysypka
"Tarczyca o nie jednorodnej strukturze echa zawiera liczne drobne zwłóknienia i drobne ogniska o obniżonej echogeniczności. W częśc i przyśrodkowej prawego płata guzek hipoechogenny o wymiarach 7.4x6.0x8.5 mm V = 0.2ml Węzły chłonne około naczyniowe nie powiększone. Stan po przebytym procesie zapalnym ? Chorobie Hashimoto ?" Z tymi wynikami zostałem położony do szpitala na oddział endokrynologiczny zrobione zostały mi badania przeciwciał: P/c antyperoksydoazie tarczycy 323.3 IU/ml P/c antytyreoglobulinowe (ATG) 14 IU/ml I lekarze stwierdzili ze P/c antyperoksydoazie tarczycy są lekko za wysokie Zwracam się do wszystkich którzy spotkali się z podobnym przypadkiem o...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=247


Temat: nadrabiać stracony czas
i lewym nadnerczem owalna masa o przekroju29x24mm o gęstości miękko tkankowej -atypowy węzeł chłonny? guz nadnercza? lekarz nawet zasugerował że może to stąd rak się rozprzestrzenił , ale chce ja otworzyć...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=773


Temat: Bullcia BELKA w tragicznym stanie
chłonne bez uchwytnych zmian. Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej. Byliśmy u dr Niziołka - kardiologa. Na szczęście okazało się, że Malinka nie ma wad serca. Doktor zrobił USG i EKG ... bądź zapaleniem oskrzeli. Na razie Malinka dostaje antybiotyk 7dni. Dodatkowo tabletki 2 razy dziennie. Jak wszystko będzie dobrze, serce zostanie podreperowane to możemy wycinać guzy. Doktor u Maliny podejrzewa też problemy z tarczycą, więc pobraliśmy krew i została ona wysłana do Niemiec. Wyniki będą w piątek.
Źródło: fundacja-ast.pl/forum/viewtopic.php?t=352


Temat: rak nidrobnokomórkowy płuca prawego
przytchawicze górne prawe 19x13 mm, przytchawiczy dolny prawy 14 mm, pod rozwidleniem tchawicy 20x7 mm. W płacie dolnym prawym dwa guzki 4mm i 6mm, w szcycie prawym 2mm, w szczycie lewym 2 mm. Wole śródpiersiowe: oba płaty tarczycy są znacznie powiekszone o niejednorodnej budowie ze zwapnieniami lewy sięga do poziomu łuku aorty, tchawica o zwężonym świetle przemieszczona na prawo. Elementy kostne bez meta." W tej chwili mama jest po 3 kursach chemii PN, w trakcie radioterapii. Ma 21 naświetleń o dawce 280 każde, łącznie 5880. Wyniki badania PET-CT z dnia 14.09.2009. to: guzek segmentu 3 płuca prawego 20x17mm ze wzmożonym metabolizmem 18F-FDG SUV max FDG=2,5. Guz powoduje pasmowatą niedodmę w segm 3, jest styczny do żyły głównej górnej i nacieka opłucną śródpiersiową. W porównaniu z poprzednim badaniem CT guz uległ znacznemu zmniejszeniu. Węzły chłonne przytcawicze średnicy 9 mm z miernie wzmożonym metabolizmem 18FDG,Suv max FDG=1,4. Węzeł chłonny przyaortalny 11x6 mm z metabolizmem 18F-FDG poniżej poziomu tła naczyniowego. Zmiany guzkowe: szczytu płuca pr. średnicy 3mm i 3mm segmentu 6 płuca pr podopłucnowo średn. 2mm segmentu 9 płuca pr średn 5mm segmentu 10 płuca pr Guzki nie wykazują wzmożonego metabolizmu glukozy Wynik badania wskazuje na częściową odpowiedź metaboliczną na zastosowanie leczenie (PR). Obecność choroby resztkowej w guzie 3 płuca pr., węzłach chłonnych przytchawiczych, dolnych prawych. Stopień zaawansowania wg PET-CT...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=678


Temat: rak ale jaki i co dalej
podopłucnowo 3,5mm i w szczycie płuca prawego 5mm. Miąższ płucny rozedmowy. Serce i duże naczynia w normie. Nie uwidoczniono wyraźnie powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badania. Jamy opłucnowe bez cech wolnego płynu. Struktury kostne klp bez zmian podejrzanych. Zwapnienia w węzłach chłonych przytchawicznych, podostrogowych i prawej wnęki, zwapnienie 6mm w seg. 9 i 4mm w seg. 8 u podstawy płuca prawego i 5mm w seg. 1/2 płuca lewego. Niejednorodny guzek w dolnym biegunie prawego płata tarczycy, ok. 35x28 mm w pł. poprzecznej i 42 mm cc sięgający do wysokości wcięcia jarzmowego mostka. pozdrawiam...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1465


Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem
szczytu płuca również w tylnej ścianie klatki piersiowej widoczna jest podobna zmiana łącząca się również z opłucną ścienną o śr 0,7 cm. Centralnie w segmencie 3 widoczny jest guzek o spikularnych ... płuc pojedyńcze pasmowate zmiany włókniste. Powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu nie stwierdza się. Ponadto w uwiecznionej fragmentarycznie szyi u podstawy po stronie prawej widoczny jest nieregularny naciek powodujący przemieszczenie narządów szyi w tym tchawicy, tarczycy na stronę lewą. Naciek obejmuje pęczek naczyniowy po stronie prawej oraz dolnym biegunem wnika cześciowo do śródpiersia górnego, przechodzi na stronę lewą okołoprzełykową i przedkręgosłupowo o orientacyjnym...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1698


Temat: Powiększone węzły chłonne szyjne i guzki na nich
Witam Mam następujący problem mam powiększone węzły chłonne szyjne od kilku tygodni wielkość według tomografii komputerowej ok 12-14 mm od tamtej pory powiększyły się , guzek pod żuchwą od około 2 miesięcy i na węzłach chłonnych nowe w ostatnim czasie. Przyjmowałem antybiotyki Taromenti 1,0 ( amoksycyklina z kw.klawulonowym) a ostatnio klacid uno 500 (klarytromycyne ) + bioparox (fusafungin) + vit a+e oraz płukanie gardłą szałwią. Laryngolog mnie odesłał i powiedział że nic tu nie widzi i że według niego nie ma problemu moim zdaniem jest gdyż obawiam się jakiegoś schorzenia węzłów chłonnych. Dostałęm ... 13,5 rdw-sd 41,0 granulocyty obojetno chłonne 54% granulocyty kwasochłonne 4% limfocyty 35% monocyty 7% OB 7 ast 24,20 alt 20 białko Crp 2,40 tsh 1,62 opis usg szyji z dnia 24 maja 2010: w obrebie tkanek miękkich w okolicy podbródkowej widoczne są pojedyńcze niepowiększone węzły chłonne średnica ok 3mm. Ślinianki podżuchwowe prawidłowej wielkości. Przyśrdokowo w obrębie ślinianek pożuchwowej guzek/ węzeł chłonne 7mm. Ślinianka podżuchwowa lewa bez zmian ,tarczyca bez zmian, pozostałe węzły chłonne szyi nie powiększone. Badanie Ct szyi: badanie dwufazowe: Węzły chłonne szyi max 12-14mm Ślinianki bez cech patologicznych pozostałe struktury szyi...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1694


Temat: Niedrobnokomórkowy - zaczynamy wojnę z rakiem, Lipiec 2009
Pokrótce opiszę sutuację mojej mamy, która dotyczy raka płuca prawego. Dotychczas mama przeszła badania: - tomografia komputerowa, - bronchoskopia, - spirometria, - PET. Opis z tomografii jest następujący: - tarczyca powiększona, niejednorodna z obecnością zmian ogniskowych, najpewniej guzków zwyrodnieniowych, - tchawica modelowana przez gruczoł tarczowy, uciśnięta na odcinku ok. 2 cm i przewężona, - w zakresie sementu 10 płuca prawego lita masa miękkotkankowa o nieregularnych zarysach i wymiarach 4x5x5 cm ulegająca niejednorodnemu wzomcnieniu po podaniu środka cieniującego - w różnicowaniu naciek zapalny,- pojedyncze węzły chłonne w śródpiersiu tylnym max. 10-12 mm śrdnicy, - ... w normie. WNIOSKI W badaniu PET/CT uwidocznił się guz płuca prawego o charakterze aktywnego procesu rozrostowego bez meta do ukladu kostnego, węzłów chłonnych oraz innych narządów objętych badaniem. Aktualnie nasz lekarz...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=559


Temat: RAK PŁUCA
Przejrzałam całość wyników. Podsumowując: rak wielkokomórkowy płuca lewego (ca macrocellulare) Stopień zaawansowania: T3N2M1 T3 - liczne, rozsiane guzki w dolnym płacie płuca lewego, oraz w okolicy języczka płata górnego. Największe ognisko ok. 5 cm, położone przykręgosłupowo. Wg nowej klasyfikacji powinno być to T4, bowiem zmiany obejmują 2 płaty płuca. Jednak terapeutycznie nie ma to znaczenia. N2 - powiększone węzły chłonne śródpiersia M1 ... lewej stopie oraz problemy z jej zginaniem. Ginekologicznie - w zasadzie bz. TK jamy brzusznej - bz. Gastroskopia - bz. Kolonoskopia - nieduże polipy, histpat: j.w. USG tarczycy - bz. Wycinki ... to w zasadzie najzłośliwsza odmiana niedrobnokomórkowego raka płuca. Zazwyczaj jest niskozróżnicowany (jak i tu), a więc b.szybko daje przerzuty odległe oraz do węzłów chłonnych. Generalnie jest to postać raka, która -...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=991


Temat: Rak płuca niedrobnokomórkowy z przezutem do kości ramiennej.
3 i 5 płuca lewego przywnękowo widoczny guzek 5mm…. Na pograniczu segmentu 8 i 9 prawego guzek podopłucnowy 5mm…. Retrokawalnie widoczne powiększone węzeł chłonny o wielkości 26 x 13mm oraz w okienku aortalno płucnym do 16 x 11mm. W prawej wnęce widoczne węzły chłonne do 15mm. Tarczyca znacznie powiększona przebudowana guzkowo z obszarami hipodensyjnymi i zwapnieniami, oba płaty zachodzą do śródpiersia górnego, prawy płat na ok. 45mm i lewy na ok. 38mm poniżej wcięcia mostka. Drobne niecharakterystyczne guzki w obu płucach…. We wrzesniu 2009 r mama została skierowana do szpitala aby wykonano badania ... zarysach z pojedynczymi wypustkami odchodzącymi do opłucnej. W otoczeniu zmiany liczne drobne guzki. W miąższu obu płuc widoczne liczne zmiany guzkowe wielkości do 8mm, większe zmiany widoczne nadprzeponowo po prawej stronie...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1174


Temat: Zmiany w wątrobie
Witam, u mojej żony po wielu badaniach również wykryto niedawno guzy na wątrobie. Cały czas zmaga się z zmianami na skórze ( suche place ok 1cm ) na twarzy, głowie i ... strukturze miąższu. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona umiarkowanie powiekszona 11,7x4,5cm jednorodna. Nadnercza obustronnie niepowiekszone. Nerko położone prawidłowo, prawidłowej wielkości i kształtu. W miąższu nerki lewej widocznych jest kilka miernie hypodensyjnych, niejednorodnych, nieprawidłowo kastrujących się obszarów-obraz może odpowiadać ostremu odmiedniczkowemu zapaleniu nerki. Nerka prawa o prawidłowej budowie bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne niepowiększone Aorta brzuszna i jej odgałęzienia nw nadbrzuszu zmian nie wykazują. pacjentka 30lat Wyniki badań hormonów tarczycy we krwi elektrochemiluminescencji NORMA: TSH 0,270-4,20 ulU / ml 8,54 FT4 0,932-1,71 ng /dl 0,905 FT3 2,57 - 4,43 pg / ml 3,56 następnie jest jeszcze...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550