co komu do tego

Temat: szansze na in vitro a zapalenie tarczycy
bez cech wzmozonego przepywu.Powiekszone wezly chlonne wokol gruczolu najwieksze ponizej lewego plata do 11 mm. Obraz wskazuje na proces zapalny. II weryfikacja - tarczyca dwuplatowa prawidlowo polozona ,nieco powiekszona niejednorodnej echogenicznosci miazszu. W obu platach widoczne,liczne, drobne hipoechogeniczne, slabo odgraniczone zlewajace sie w przestrzenie sr.2- 4mm. W badaniu dopplerowskim wzmozone unaczynienie widoczne w zakresie obu platow. Nie uwidoczniono wezlow chlonnych. Obraz usg moze odpowiadac zapaleniu tarczycy typu Hashimoto. Wyniki pozostale: tsh 3 genereacji 1,427 uIU/ml zakres 0,35-5,50 ft3 3,16 pg/ml zakres 2,30-4,20 ft4 1,17 ng/dl zakres 0,89-1,76 shbg 180 nmol/l zakres 18,00-114,00 Co dalej mamy zrobic , odsunac w czasie zabieg in vitro i zajac sie leczeniem/zapaleniem tarczycy? pozdrawiam A.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=61240



Temat: tarczyca ,Isoptin i ciąża
" />mam bardzo poważny problem, jestem w ciąży w 6 tyg. moja tarczyca dwa lata temu miała wymiary prawy płat 85X35X25 cały w wieloguzkowej przebudowie, guzki zlewające się drobne o dość ... początkamidrobnoguzkowej przebudowy. węzły chłonne nie powiększone. wyniki hormonów tarczycy: TSH- 0,76 T3 - 75 T4 - 88,1 ng/ ml w kwietniu miałam częstoskurcz napadowy i wylądowałam w szpitalu w tej chili...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=16121


Temat: tarczyca ,Isoptin i ciąża
" /> ">mam bardzo poważny problem, jestem w ciąży w 6 tyg. moja tarczyca dwa lata temu miała wymiary prawy płat 85X35X25 cały w wieloguzkowej przebudowie, guzki zlewające się drobne o ... z początkamidrobnoguzkowej przebudowy. węzły chłonne nie powiększone. wyniki hormonów tarczycy: TSH- 0,76 T3 - 75 T4 - 88,1 ng/ ml w kwietniu miałam częstoskurcz napadowy i wylądowałam w szpitalu w tej ... trymestrze zawsze jest dyskusyjne wynika to z faktu ze brak jest infomrmacji na temat ich ewentualnego dzialnia teratogennego u ludzi. Częstoskurcz napadowy nadkomorowy wole tarczycy TSh jest stunkowo niskie i wymag to ewnetualnie kontroli i ewnetualnego wyrównywania ... mozliwe jest w tej sytuacji istniej pewnej formy nadczynności tarczycy . Z powazaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=16121


Temat: Leczenie hormonami a stan psychiczny
prawy płat ok. 22X17X50mm lewy około 22X17X45mm. Cieśń szer. okolo 3mm. Węzły chłonne szyjne niepowiększone." Diagnoza Endokrynologa po otrzymanych wynikach niedoczynność. Leczenie Euthyrox25 po 1/2 tabletki codziennie. Po miesiącu brania zaczełam...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=25585


Temat: problemy z tarczycą-jeszcze raz
" />Dzień dobry. Jeszcze raz poruszam temat tarczycy. Już kilka miesięcy walcze z opornym endokrynologiem, który wysyła mnie na coraz to nowe badania (które przy okazji trochę kosztują) a ja ciągle ... (0,47-5,01). Po niecałym miesiącu od zabiegu ponownie wykonałam badania: THS = 0,40 oraz FT3=3,41 pmol/l (2,58-5,44) i FT4=13,38 pmol/l (9-23). Po tych badaniach wysłano mnie na USG, które wykazało: "tarczyca prawidłowej wielkości i położenia o podwyższonej dość niejednorodnej echostrukturze zwłaszcza w tylnej części lewego płata. Bogato unaczyniona. Nie stwierdza się powiększenia węzłów chłonnych szyi. Wymiary: płat prawy 17x20x40 mm, lewy 15x16x35 mm. Obraz ten budzi podejrzenie ostrego? podostrego? zapalenia." Następnie wysłano mnie na biopsję, a wynik brzmiał: "w biopsji cienkogłowicowej/ pod kontrolą USG/ guzka tarczycy stwierdza się płaty i płaciki prawidłowych komórek gruczołowych...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=15918


Temat: Nerwica spowodowana chorobą
" />Dziekuje wszystki na wsparciu sa jeszcze takie dobre i pełne ciepła osoby jak Wy. Chciałam dodac ze usuneli mi cała tarczyce i wezły chlonne po lewej stronie ale wezły chłonne ... RAZ DZIEKUJE!!! [Dodane po edycji:] Mam jeszcze pytanie do Moniki, ale Tobie to nie wycieli tarczycy??? Bo mo wycieli wszystko i po lewej stronie miałam ogromny guz to dlatego wycieli mi wezły chłonne szyi w razie wu. A radioterapie miałam dlatego zeby zniszczyc resztki tarczycy które nie mogli wyciac i zniszczyc komórki rakowe gdyby zostały. Najgorsze jest to ze te objawy nerwicy...
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=18307


Temat: Choroba autoagresji.
... na rok usg opis powinien zawierać wielkość tarczycy,echostrukturę,brak/potwierdzenie guzków,torbielek,czy tchawica jest bez cech ucisku i czy okoliczne węzły chłonne są niepowiększone. Raz na jakiś czas trzeba spr wątrobę -- transaminazy zrobić,trzustkę...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9119


Temat: Torbiel na tarczycy
Witajcie... Miałam wczoraj biopsję guza wykrytego rok temu. Badanie usg z 2007 roku: tarczyca niepowiększona, o równomiernej echogeniczności, w prawym płacie w dolnej czesci guzek o niejednorodnej echogeniczności ze zwyrodnieniem o wym 25x23x21 mm z przewagą unaczynienia w obwodzie, do ew. BAC, płat lewy bez zmian ogniskowych, cieśń nieposzerzona, bez powiększonych węzłow chłonnych szyi. Tak było rok temu i zostawione do obserwacji. Teraz ponowne usg i guzek nieznacznie sie powiększył i miałam wczoraj biopsję. W poniedziałek wynik. Strasznie się denerwuję!!! Dodam, że badania w kierunku tarczycy wszystkie w normie.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8878


Temat: USG TARCZYCY CO WYKRYWA?
chciałbym jeszcze dodać że lecze się kilka miesięcy na gardło bez żadnego rezultatu czy to może jest związane z tarczycą?[moje dokładne usg-w lewym płacie tarczycy,kilka guzków torbielowo-litowych wielkosci do 0,5 cm oraz w szyji pojedyńcze odczynowe węzły chłonne do 2 cm na które teraz biore antybiotyk,a laryngol. mi powiedział zebym sie tymi guzkami nie przejmował, tylko je kontrolowal co pól roku, bo w moim wieku to jest normalne-czy aby napewno?stefano. Witam!!! Nie to nie jest "normalne".Trzeba zrobić TSH ft 4 przeciwciała tarczycy Tg i TPO,umówić się do dobrego,polecanego endokrynologa,inne infa masz w tych...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6448


Temat: Ognisko Hypoechogenne
Wczxoraj miałam usg. Wizyte u endo mam za dobryh parę tygodni a bardzo się denerwuję wynikami!Proszę o pomoc!!! tarczyca niepowiekszona. echostruktura miaższu niejednorodna ze wzmozoną ilością odbić od tkanki łącznej podścieliska- cechy rozlanych zmian miąższowych. Przepływ miąższowy obniżony W zakresie cieśni guzek lity hypoechogeniczny wlk 4x6 mm bez przepływu... widoczne wężły chłonne poniżej dolnych biegunó płató tarczycy po pr. str. powiększon- hypoechogeniczne....
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1870


Temat: Toksoplazmoza
To znowu ja. Mam nadzieję, że i tym razem mi odpowiesz. Jestem już po biopsji tego węzła chłonnego z pachwiny - czekam na wyniki. Wyniki krwi i moczu w normie. W gardle nadal stophylococus aureus++ metynylinowrażlwy. USG szyi i pachwin wykazało ilczne powiększone węzły chłonne. Te w pachwinie mają po 8mm, natomias po obu stronach szyi liczne węzły do 14mm.(mają jednorodną strukturę). Podobno mam też guzek na tarczycy w wielkości 3mm i prawy płat jest większy niż lewy. TSH w normie(1,6) więc nie wiem czy dodatkowo tarczyca zaczyna mi szwankować (mama i siostra mają nadczynnośc tarczycy). Teraz cały czas mam problemy z gardłem, pora przeziębień. Czuje się jak jena wielka kupka nieszczęścia. USG jamy brzusznej oraz RTG biodra nie wykazały żadbych nieprawidłowości. Nie wiem...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4606


Temat: USG tarczycy
Dziewczyny powiedzcie mi proszę co sądzicie o wyniku USG tarczycy. Dla przypomnienia mam TSH powyżej normy, czyli niedoczynność tarczycy. Wynik USG: Prawy płat - 51 mmx 13 mm x 17 mm V 6 cm3 w części środkowej lity, hypoechogeniczny guzek o średnicy 3 mm Lewy płat - 49 mm x 11 mm x 15 mm V 4 cm3 Cieśń 5 mm Oba płaty jednorodne, normoechogenne. Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone.
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=4267


Temat: tarczyca - co to znaczy?
najszybciej usunięty operacyjnie. Tak więc trzy tygodnie po ślubie leżałam na stole operacyjnym. usunięto mi prawy płat tarczycy. Po operacji dowiedziałam się, że był to guz rdzeniasty (nowotwór złośliwy). Dwa miesiące później znowu położono mnie na stole aby usunąć profilaktycznie również lewy płat i węzły chłonne przytarczyczne. Miesiąć po operacji dostałam miesiączke. Na dzień dzisiejszy ponoć już wszystko ze mną OK jednak...
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=7288


Temat: Co to oznacza?
" />Jestem po wycięciu guza tarczycy.Początkowe badania histopatologiczne dawały podejrzenie utkania raka rdzeniastego.Pobrano mi krew na kalcytoninę co wykluczyło tegoż raka.Natomiast na wyniku mam tez podane KI 67(+) błonowo.Co oznacza taki wynik?Dodam ze cały czas mam powiększony węzeł chłonny po stronie gdzie znajdował sie guz.Cały czas jestem osłabiona i męczy mnie najmniejszy wysiłek. Jeżeli ktos ma jakiekolwiek informacje związane z tym pytaniem...
Źródło: w5a8ww.prosalute.info/forum/viewtopic.php?t=1108


Temat: Służba zdrowia w Żninie
a ja byłem w epoce i pani doktor pierwszego kontaktu jakas młoda nie znana,to jest dopiero katastrofa stwierdziła ze mam guzy na tarczycy nie dała wzwiązku z tym ani skierowania na dodatkowe badania,oczywiscie inny lekaż stwierdził powiekszone wezły chłonne
Źródło: znin.tygodnik.pl/viewtopic.php?t=28


Temat: Cześć wszystkim:)
... cholesterol, tarczyca, okulista i jest ok. Wkręcałam już sobie guzy mózgu, tętniaki, SM i Bóg wie co jeszcze. I jestem juz bezsilna codziennie kładę sie spać z nadzieją że będzie normalnie,...
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=21264


Temat: Nerwica a ziarnica.
Siemka wszystkim. Mam problem i nie wiem co dalej robic, mam na prawym boku szyi guzka zupelnie bezbolesnego, a po za tym oczywiscie swiad skory i chodze oslabiony.Bylem u jednego lekarza,zbagatelizowal ... mnie nie badal ale dal mi skierowanie na usg szyi zebym sie nie martwil i rposil zebym z wynikiem sie do neigo zglosil.W badaniu usg wyszlo ze wezelki chlonne karkowe pojedyncze sa troche powiekszone ale nie lacza sie w pakiety wiec jak mowil to napewno nie od ziarnicy ani innej choroby wezlow chlonnych poza tym tarczyca szyjne i nadoobojczykowe oki.Dobry internista zna sie na rzeczy a jednak caly czas jestem niespokojny.Ten guzek i ten swiad.. caly czas we mnie tkwia.Moze nie guzek ale czy swiad moze byc od nerwicy? Nie mam tak uporczywego ... rzeczach nie przeszkadzal i od tego wszystko sie zaczelo jeszcze wyczytalem w internecie ze to objaw ziarnicy zaczalem szukac wezlow chlonnych i wlasnie na szyi ten guzek.. mysllaem ze zwariuje bylem ... jak najbardziej w normie.Jak myslicie czy to nerwica? Czy ten guzek z boku szyi moze byc od zepsutych zebow (mam ciagle z nimi problemy)? Czy dac sobie spokoj poczekac czy latac...
Źródło: logos.nethit.pl/viewtopic.php?t=718


Temat: niestrawnośc, zgaga, zaparcia ...czyli od nowa
Witam Was serdecznie:) Denerwuje mnie strasznie jak wszystkie objawy fizyczne przypisuje sie nerwicy.Ja osobiscie rok temu wyczułąm guzka na piersi(mam 26 lat),była panika płacz.Poszłam z mamą na usg,usg nic nie wykazało wiec wyszłam na hipochondryczkę :( Nastepnie wybiło mi węzły chłonne wszędzie,poszłam do internistki,ginekologa,onkolog(początkowo twierdziła że to chłoniak!!!,),stwierdzono potem ze przez nerwice,konkretnie niby alergia na lamitrin,po cześci chyba też:(.2 tyg temu miałam wycinany guzek na piersi,okazało sie ze był jednak,dzieki mojej determinacji dostałam sie do znakomitej kliniki,lekarz już dotykowo wyczuł,co innym sie nie chciało.Usg(dopplera) potwierdziło guzek, i szybko wylądowałam na sali operacyjnej.Na szczeście okazało sie że nie był złosliwy.Przy okazji wykryto u mnie torbiel na tarczycy,jestem teraz przed wizytą u endokrynologa.Ostatnio pojawiły sie u mnie biegunki tłuszczowe,mdłosci u mnie to standard ,cos nie tak...
Źródło: logos.nethit.pl/viewtopic.php?t=885


Temat: Analiza wyników badań
Witam. W 1998 r. stwierdzono u mnie wole obojętne guzowate tarczycy. Pod opieką endokrynologa przez 3 lata przyjmowałam eltroxin. Badania z 04.2000 r. TSH: 0,84 (0,35 - 5,5) Badania z 10.2000 r. TSH: 2,39 (0,35 - 5,5), FT4: 1,46 ng/dl (0,89 - 1,8) W 2002 r. inny endokrynolog zalecił odstawienie eltroxinu i kontrolę przyrostu guzków oraz hormonów tarczycy. Poniżej opisy ostatnich robionych przeze mnie badań USG i hormonów tarczycy. USG (05.2006 r.) Płat prawy 18,1x18,2x44,0mm V-7,0 ml. Płat lewy 18,3x18,3x44,2 mm V-7,0ml, cieśń 3,5 mm. Tarczyca po szyjnym położeniu, niejednorodna, dwupłatowa. Płat lewy z cechami przebudowy guzkowej normoechogenicznej. W biegunie dolnym przycieśniowo dający się wyróżnić guzek hiperechogeniczny o wym. 9,7 średnicy. W płacie prawym przycieśniowohipoechogeniczny guzek o wym.5x3 mm. TSH: 1,220 ulU/ml (norma 0,27 ... lita hipoechogeniczna 8x5x10 mm, nieco poniżej hipoechogeniczna 4x3x5 mm. W płacie lewym w biegunie dolnym zmiana lito drobnotorbielowata nieco hiperechogeniczna 7x6x8mm, powyżej drobna zmiana normoechogeniczna średnicy 2 mm. Echogeniczność tarczycy niejednorodna. Węzły chłonne niepowiększone, liczne. Badania z 08.2009 r. TSH: 0,10 uIU/ml (0,25-5,0) FT3: 3,98 pmol/l (4 - 8,3) FT4: 10,91 pmol/l (9 - 20) Od połowy listopada 2009r. jestem w ciąży. ... 34,0) Endokrynolog po obejrzeniu starego USG oraz wyników badań stwierdził, że mam chorobę autoimmunologiczną tarczycy, której w tym momencie (ciąża) nie można leczyć i należy ją tylko obserwować i czekać jak ... przed ciążą (08.2009 r.) i podejrzenie subklinicznej nadczynności tarczycy, wskazane jest przyjmowanie takiej dawki jodu w ciąży? Czy rzeczywiście nie można obecnie podjąć żadnego leczenia? Przepraszam jeśli piszę trochę chaotycznie. Z...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Gruźlica
... rtg płuc w pazdzierniku spirometria (140% normy wyszło) echo serca (powiększony lekko lewy przesionek) ekg (ok) wymaz z gardła (ok) usg jamy brzusznej, tarczycy, weżłów chłonnych szyji i naczyń dopływowych (ok)...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2160


Temat: Tarczyca a Kaszel
ciebie ,tak samo jak po badaniu prócz wydruku[zdjęć tarczycy/opisu]masz prawo do pełnego info ,pamiętaj o tym co napisałam przyda się. Potem z wynikami i usg idź do db endo w Twoim ... też cierpisz na ch.immunologiczna tarczycy :Gravesa -basedowa--bez usg przeciwciał ani rusz.I morfologię To by było na tyle wypisz sobie co chcesz wiedzieć/jakie masz inne problemy i koniecznie jeśli okaże się to że coś z tarczyca spytaj się lekarza czy dziecko nie powinno mieć badań przesiewowych w kierunku ch.tarczycy.Jeśli nie trzymaj rekę na pulsie jeśli masz dziewczynkę bo one częściej chorują i przed...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6438


Temat: [INNE] dusznosci i guz w brzuszku
brzuszku guz, zupełnie jakby to był pełen żołądek. Może się maluch najadł? - Sobota: Na razie jest kiepsko. Guz jak był tak jest - zupełnie przypomina żołądek, tyle ze ogony dostały...
Źródło: szczury.org/viewtopic.php?t=11829


Temat: pare zdan od lekarza
" />Obydwa płaty tarczycy sa nieco powiększone z nornalną echostrukturą i nie pewny patologiczny, ale nie wiem co/ poszerzenie, powiększenie? Żadnych znaków guzków lub torbieli.Węzły chłonne niepowiększone.Zadnych guzków.
Źródło: forum-norwegia.com/viewtopic.php?t=17417


Temat: Czarnooka Perełka, piękna Lena i rozbrykana Pchełka.
trochę, to trzeba będzie rozważyć opcję uśpienia, ale to rozstrzygnie się jutro. Podejrzenia: ropiń, powiększone węzły chłonne, rak albo tarczyca. JEśli to by były węzły chłonne lub ropień, to może jej się polepszyć, ale jeśli rak albo tarczyca, to nie ma za bardzo szans. Możnaby to operować, ale nie w tym stanie, bo jest za słaba i nie ma szans na powodzenie...
Źródło: swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?t=2420


Temat: Clooney - paw-paw!!!!
" />Witam ! Mama ma zdiagnozowanego raka płuc płaskonabłonkowego IIIA. Po chemioterapii niestety zbyt duze ryzyko na operacje. Guz 40x32 u szczytu płuca prawego. tak pisze sklep: PAW-PAW Powoduje izolację komórek ... laboratoryjnymi i diagnostyką wizualną.Guzy (nawet płuc czy mózgu) zmniejszaja się, a nawet całkowicie znikają. Zauważono ponad to, że PAW - PAW wpływa niszcząco na zakażenia grzybami (np.grzybica paznokci) oraz pasożytami. Na ... Stimulator, Colostrum oraz Protease Plus (zwłaszcza w wypadku nowotworów układu pokarmowego). Nie można natomiast przyjmować PAW - PAW razem z jakimikolwiek stymulatorami tarczycy (np.KC-X) albo CoQ10 (koenzym Q10). PAW-PAW PRZYPADKI KLINICZNE:Oto opisy niektórych przypadków, które pozwolono podać do publicznej wiadomości. Pochodzą one z niedawnych studiów klinicznych: PACJENT NR 8 - Rak jądra 7 miesięcy chemioterapii połączonej z Paw-Paw. Guz ustąpił całkowicie, zniknęły też całkowicie zrakowania 14 węzłów chłonnych. PACJENT NR 12 - Rak piersi w czwartym stadium (najgorszy z możliwych) z przerzutamiPo 6 tygodniach kuracji Paw-Paw następuje zatrzymanie rozwoju choroby oraz zmniejszenie rozmiaru...
Źródło: w5a8ww.prosalute.info/forum/viewtopic.php?t=1129


Temat: Grasiczak
płat tarczycy, gdyż wole zeszło w dół a było w wymiarach ok. 8,5 cm x 10 -mięśniaki wychodzące z macicy w trzewną We wszystkich histopatach pojawiały się autoimunologiczne komórki zapalne. Moje ... bóle stawów -powiększające się węzły chłonne -omdlenia, zasłabnięcia -spadek czasowy siły i napięcia mięśni -bóle mięśni -zaburzenia widzenia -wahania wagi -zaburzenia rytmu serca -kardiomiopatia napadowa -potwierdzona klinicznie, nie na tle nerwicowym ... hematologicznej, neurologicznej, reumatologicznej..zawsze obraz był niejasny. W pewnym momencie w lipcu tego roku leczona thyrozolem na skrajną nadczynność tarczycy (wynik 0,0005 tsh) -przy nadczynności tarczycy oberwało się "tylko mojemu sercu" - ... i tak o to w czasie leczenia nagły spadek wagi..w ciągu ok.3 tygodni 12kg, powiększenie węzłów chłonnych szyjnych i obojczykowych...wzmożona męczliwość.. - tsh w normie kierunek niedocczynność. Zrobiłam sama badanie PET ... -grasiczaka z zespołem paraneoplastycznym... Zalecenie RM kl piersiowej i usunięcie torakochirurgiczne zmiany. RM z kontrastem wynik : guz śródpiersia przedniego, przetrwała grasica, rozrost wtórny grasicy silnie reagujący na kontrast. Torakochirurdzy odmówili...
Źródło: doctormed.pl/board/viewtopic.php?t=645